Tavigny – Kasteel

Het kasteel ligt in de dorpskern van Tavigny, een dorpje dat bestaat uit een wit kerkje, een mooi schooltje en een paar huizen en boerderijen. Het is gelegen op een helling van een beekdal, in een groen glooiend landschap. De imposante gevel en twee ronde torens maken indruk op de toevallige voorbijganger.

Meer lezen...

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de vroege middeleeuwen. In de IXe eeuw (893) is de ‘heerlijkheid van Tavigny’ eigendom van het klooster in Prüm (net over de Duitse grens). Omstreeks het jaar 900 is de donjon gebouwd, de centrale slottoren die nog steeds bestaat. Gedurende de eeuwen die volgden werd deze verdedigingstoren omringd door vier ronde torens die onderling verbonden waren door muren van 10 meter lang en 2 meter breed en voorzien van schietgaten en één centrale poort.

Het domein van Tavigny was oorspronkelijk eigendom van de gelijknamige familie, maar ging al in het jaar 1360 over in de handen van de familie d’Ouren, een machtige feodale familie uit het Groothertogdom Luxemburg. In 1596 wordt de burcht tot kasteel verbouwd, waarbij twee ronde torens afgebroken worden en vervangen door woonvertrekken. De oorspronkelijk smalle ramen en de schietgaten werden vervangen door grote glasramen in Louis XIII-stijl, waardoor een bijzonder elegant geheel ontstond.

Het kasteel is spijtig genoeg niet toegankelijk voor het publiek.

 

Pin It on Pinterest

Share This