Spa – Stad

Spa behoorde in de middeleeuwen tot het markgraafschap Franchimont, genoemd naar de burcht in het naburige Theux en kreeg stadsrechten in 1594.

Tot ongeveer 1980 was Spa het belangrijkste toeristische centrum van de Ardennen, dankzij de thermen die er gevestigd waren en die hun succes dankten aan de geneeskrachtige werking van het ijzer- en koolzuurhoudend water. De geneeskrachtige werking van dit water was reeds in de 16e eeuw bekend en in 1764 werd de eerste badinrichting gebouwd, waaraan de stad haar bekendheid als kuuroord dankte. In 1774 werd er eveneens het eerste Casino van Europa gebouwd.

Meer lezen...

In de 19e eeuw werd Spa zo bekend dat het een begrip werd in verschillende talen om er een kuuroord (Engels) mee aan te duiden, een jacuzzi (Frans), of zelfs drinkwater (Nederlands Spa rood en Spa blauw).

Koningin Maria-Hendrika woonde van 1893 tot haar dood in 1902 in de Villa Royale, waar zij de problemen van Laken probeerde te ontvluchten. Keizer Willem II van Duitsland vestigde in 1918 zijn hoofdkwartier in Spa. Hij ondertekende er ook zijn troonsafstand. In 1920 hielden de geallieerden in Spa de naar de stad genoemde conferentie over herstelbetalingen, als vervolg op de conferentie van Versailles.

Bezienswaardigheden

De dienst voor toerisme is sinds 2012 gevestigd in het gerestaureerde Pouhon Pierre-le-Grand, een voormalig badhuis.

De gemakkelijkste manier om kennis te maken met deze stad is de ‘Spa toeristenkaart’ die je kan afalen bij de dienst voor toerisme. De wandeling die op deze kaart uitgestippeld is, brengt je langs alle hoogtepunten van de stad. Zo doe je meteen inspiratie op voor je verblijf. Je kan er ook voor opteren (van juni tot september) om de stad te verkennen met het toeristisch treintje. Aan musea is er in deze gezellige stad zeker geen gebrek, al zijn het allemaal kleinere musea met beperkte openingsuren en -dagen. De belangrijkste attracties zijn wellicht de nieuwe thermen, die totaal onafhankelijk zijn van een hotel. Je kan er dus rustig een dagje kuren of zelfs gewoon maar genieten van de vele baden.

Het gemeentemuseum van Spa (Musée de la Ville d’eaux) bevindt zich in de oude Koninklijke villa van koningin Marie-Henriëtte van Oostenrijk. In de bijbehorende stallen is het museum van het paard gevestigd.

De moeite waard is de Galerie Leopold II uit 1878, bestaande uit twee paviljoenen (het pavilioen Marie-Henriette en het paviljoen de Petits Jeux), die met elkaar verbonden zijn door een overdekte wandelgang. Het concept voor deze galerij is van de hand van William Hansen en is een typisch voorbeeld van de 19e-eeuwse monumentale metalen constructies, met gietijzeren zuilen en kapitelen. Het geheel bevindt zich in het Parc de Sept Heures, dat zijn naam dankt aan het uur waarop de kuurgasten het park bezochten om te wandelen.

De Bron van Peter de Grote bevindt zich in een monument in de vorm van een achthoekig prieel uit 1880. Het gebouw is het werk van stedenbouwkundige Victor Besme. Je kan er het bronwater met zeer uitgesproken ijzerachtige smaak direct van de bron proeven. In de grote zaal van het monument getuigt het fresco ‘het Gouden Boek’ van het roemrijke verleden van Spa. 96 beroemde bezoekers staan er op afgebeeld, waaronder Tsaar Peter de Grote, de componist Charles Gounod samen met de beroemde treurspeelster Rachel, Naser ed-Din Kadjar, keizer Jozef II, Karel II van Engeland, Cosimo III de’ Medici, René Descartes, Maria Hendrika van Oostenrijk, Leopold II van België, Christina I van Zweden en Jean-Honoré Fragonard.

 

Pin It on Pinterest

Share This