Redu – Boekendorp

Redu is een typisch Ardeens dorpje dat de charme van de streek weerspiegelt en dat verscholen ligt in de landelijke pracht van de Ardennen. Daarom is Redu zeker een bezoek waard. De echte toestroom van toeristen vindt zijn oorsprong echter in het grote aantal handelszaken in tweedehands boeken.

Meer lezen...

In het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw was Redu een omzeggens uitgestorven dorp. Velen zagen nog weinig toekomst in de landbouw en trokken geleidelijk weg naar betere oorden. Woningen, schuren en stallingen stonden leeg en in het plaatselijk schooltje werden nog slechts twee lokalen gebruikt. Het gevolg was dat menigeen de kans zag zich een buitengoedje aan te schaffen om tijdens weekends en vakanties te genieten van de rust en de pracht van de omgeving…

Eén van deze semi-inwijkelingen was Noel Anselot die, op reis met zijn Engelse echtgenote, in Wales kennis maakte met Richard Booth die ruim tien jaar eerder op het idee gekomen was om in zijn thuisstadje Hay-on-Wye de leegstand aan te pakken door verschillende gebouwen in te richten voor de verkoop van tweedehandsboeken. Zijn succes trok spoedig andere boekhandelaren aan, hetgeen het plaatsje omtoverde tot een echt befaamd boekenstadje.

Noel Anselot dacht dat dit ook voor Redu een ideale oplossing zou zijn. Met de steun van de toenmalige burgemeester Léon Magin, de kunstenaar Henri Lambert, de radio-journalist Gérard Valet en vele anderen organiseerde hij tijdens de paasvakantie van 1984 de eerste openluchtboekenmarkt in de Ardennen. Het succes zorgde er al snel voor dat zich geleidelijk echte boekhandelaren in Redu kwamen vestigen, gevolgd door een papiermaker, een boekbinder en een kalligraaf. Ook restaurants, taveernes en antiquairs kwamen er zich vestigen en vormden al snel het eerste boekendorp van de Ardennen. Dit is ondertussen tot ver in de omtrek en zelfs buiten de grenzen bekend, vooral omdat men er boeken in alle mogelijke talen vindt, betrekking hebbend op een uitgebreid gamma van onderwerpen.

Met Pasen is er een groot boekenfeest, in mei een beurs voor schrijfobjecten, in juni een rommelmarkt en de eerste zaterdag van augustus is er de boekennacht.

 

Pin It on Pinterest

Share This