Nadrin – Europalia 1991

Als je van Houffalize naar La Roche rijdt via de N860, kan je niet anders dan versteld staan van het marmeren Stonehenge dat opeens in het landschap opduikt ter hoogte van Filly.

Meer lezen...

In 1991 werd Europalia Portugal georganiseerd. Europalia is een samentrekking van Europa en Opalia, het antieke Romeinse feest dat tijdens de saturnaliën werd gevierd ter ere van de godin Ops en dat zoveel betekent als ‘de overvloed van de oogst’. Het is een cultuurfestival waarin telkens een ander land in de kijker komt te staan. Men streeft ernaar de kunst en cultuur van het land onder de aandacht te brengen in de vorm van concerten, tentoonstellingen, folklore, film, dans, enz.

Het monumentaal beeldhouwwerk van João Charters de Almeida is gemaakt uit roze Portugese marmer en werd in 1991 door de vrouw van de Portugese president Soares ingehuldigd in het kader van Europalia Portugal. Het fraaie kunstwerk bestaat uit een gestileerd portiek in de vorm van een dolmen, symbool van de openheid van Europa, en 12 stèles die de twaalf Europese lidstaten (waaruit de Unie toen bestond) voorstellen en verwijzen naar de menhirs, de oudste getuigen van de Europese beschaving.

 

Pin It on Pinterest

Share This