Les Blancs Bois

Lengte: 6,6 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – Ook voor de minder ervaren wandelaar
Belang: Gediversifieerd landelijk parcours: een stukje stad, bossen, landerijen, vergezichten.
Foto’s: Marc Viskens,
http://www.pbase.com/gymelkeer/houffalize

De wandeling Les Blancs Bois behoort tot de wandelingen die ook voor de minder ervaren wandelaar doenbaar zijn. De wandeling voert u door een gediversifieerd landelijk gebied dat u toelaat kennis te maken met een verscheiden Ardens landschap.

Meer lezen...

Vertrekkende van het ‘Syndicat d’initiative’ neemt u de Rue du Pont waar u langs beide zijden van via de Lanham brug een prachtig zicht heeft op de Oostelijke Ourthe. Voorbij de brug slaat u af naar rechts, de Avenue de la Gare, waar u niet meer hoeft te zoeken naar het station dat al jaren verdwenen is. Het is wel de moeite waard even binnen te stappen in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op het einde van de straat gaat u rechtdoor naar de Rue Moulin-lemaire.

Hier stapt u nogmaals de Ourthe over en heeft u zicht op de oude schorsmolen (moulin Lemaire). Deze molen dateert van voor 1800 en heeft lange tijd mee bijgedragen tot de welvaart van Houffalize. Sinds de oorlog zijn de gebouwen evenwel volledig verdwenen en is de watermolen niet meer in gebruik.

Aan het volgende kruispunt neemt u naar rechts en komt u op de RAVel die aangelegd word op een oude spoorwegbedding. Aan l’Ermitage vindt u een gedenkplaat waarop de inwoners van Houffalize hun dank uitspreken aan de familie Lambin-Siville die tijdens de oorlog onderdak bood aan een 50-tal Houffalois om te ontsnappen aan de zware bombardementen van de geallieerden.

Vanaf hier stapt u verder door de bossen en velden langs de Ruisseau de Cowan en geniet u van de natuurpracht die de Hoge Ardennen u te bieden hebben. U passeert langs een rustpunt van de ecologische wandeling en langs de Bivouac des Blancs Bois. Uiteindelijk ziet u aan de rechterkant terug de Oostelijke Ourthe en brengt de RAVel u terug in de bewoonde wereld. Op weg naar het stadscentrum heeft u een prachtig zicht op Eti-Garden.

 

Pin It on Pinterest

Share This