Houffalize – Sentier Ecologique

Lengte: 6,6 kilometerSentier écologique
Moeilijkheidsgraad: moeilijk (belangrijke niveauverschillen)
Belang: Grote natuurlijke diversiteit en specifieke ecosystemen: rotsen, naald- en loofbossen, rivieren, vergezichten.

Vertrekkende van het ‘Syndicat d’iInitiative’ neemt u de ‘Rue du Pont’ over de “Lanham brug”, die niet alleen een prachtig zicht biedt op de Ourthe en de kerk, maar waarop ook twee gedenkstenen (in het Frans en het Engels) aangebracht zijn waarop kolonel Lanham van het Amerikaanse leger de inwoners van Houffalize bedankt omdat zij erin slaagden de brug die door de Duitsers opgeblazen werd, in 45 minuten te herstellen.

Meer lezen...

Over de brug neemt u rechts de ‘Rue de la Gare’. Op het einde van deze straat passeert u het monument ‘Henri Sébald’ dat de eerste Franse soldaat, brigadier van de 23e cavaleristen, herdenkt die in 1914 op Belgische bodem sneuvelde.

U neemt rechtdoor de Rue Moulin-Lemaire, waar u de molen van l’Ermitage passeert. Deze molen is één van de vele negentiende-eeuwse molens (bloemmolens of, vaker, schorsmolens ten behoeve van de vele leerlooierijen in de stad) die Houffalize rijk was.

Voorbij de molen slaat u scherp naar rechts af en neemt u, vijftig meter verder, links de RaVel, die u een eind volgt tot de signalisatie u het ‘Blanc Bois’ in leidt.

De RaVel is aangelegd op de bedding van de buurtspoorweg die van 1889 tot 1959 talrijke en gevarieerde goederen vervoerde, waaronder gedroogde huiden uit Argentinië voor de leerlooierijen in de stad.

Zodra u het ‘Blanc Bois’ inwandelt, lijkt de stad opeens ver weg en begint de eigenlijke ecologische wandeling. Het wandelpad is voorzien van 9 didactische panelen die u laten kennis maken met de Oostelijke Ourthe, het bos ‘Blanc Bois’ en het weideplateau dat Houfalize omringt.

De didactische panelen maken u wegwijs in wat de plaatselijke natuur te bieden heeft inzake vogels, mieren, rotsen, de rivier, bosbouw, vochtig grasland, etc. Spijtig genoeg laat het onderhoud wat te wensen over, zodat de geïnteresseerde wandelaar soms op zijn honger blijft zitten.

Desondanks zal u in de wolken zijn door het gevarieerde parcours, de vergezichten, de weiden en de soms verrassende bloemen, planten en dieren die u links en rechts ontmoet.

 

Pin It on Pinterest

Share This