Houffalize – La Roche Plate

Lengte: 4,9 kilometerLa Roche Plate
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (kinderkoets mogelijk)
Belang: Grote natuurlijke diversiteit: rotsen, naald en loofbossen, rivieren, vergezichten.

De wandeling ‘La Roche Plate’ is een zuivere natuurwandeling. Je vertrekt van de ‘Place de Janvier 45’, waar je, bij de zetel van ‘Le Parc Naturel des Deux Ourthes’, een blik kan werpen op het beeldhouwwerk van Emmanuel Steinhouser ‘Le Forêt Minérale’, dat de zes gemeenten voorstelt die samen het Parc Naturel des Deux Ourthes vormen.

Meer lezen...

Van hieruit ga je naar de Rue du Pont, waar je de Oostelijke Ourthe oversteekt via de Lanham brug die een prachtig uitzicht biedt op de Ourthe en de kerk. Je slaat af naar links en bereikt via de Rue de Liège het pittoreske straatje Rue Sainte-Anne. Iets verder in het straatje kan je een blik werpen op de mooie nieuwe woningen van de Houffalois die bereid zijn de wind van het plateau te trotseren in ruil voor een prachtige kijk op de omgeving.

Daar duik je rechts het bos in en bevind je je plotseling van het ene moment op het andere in the middle of nowhere, omringd door bossen en velden die je voor de rest van de wandeling gezelschap houden. Met een beetje geluk zie je hier of daar een wild dier passeren of geniet je gewoon van de pracht van de natuur.

Na een tijdje gewandeld te hebben kan je verkoeling vinden langs de Ourthe die hier maagdelijk door het bos meandert.

Uiteindelijk beland je op de RAVeL, een wandel- en fietsweg die enerzijds naar Gouvy en anderzijds naar Bastogne leidt. Deze trage weg werd aangelegd op de bedding van de buurtspoorweg die van 1889 tot 1959 erg belangrijk was voor de economische ontwikkeling van Houffalize. Hiervan blijft niets anders over dan de verloederde tramgarage die hopeloos wacht op renovatie.

Van de RAVeL kom je terecht in de Rue Moulin-Lemaire en vervolgens in de Avenue de la Gare. In het midden van deze straat kan je even stilstaan bij het monument van Henri Sebald, die de eerste Franse soldaat was die op Belgisch grondgebied sneuvelde tijdens de eerste wereldoorlog.

Neem op het einde van de straat nog een biertje in de ‘Oh Rock’ als afsluiting van je wandeling.

 

Pin It on Pinterest

Share This