Houffalize – Hêtre Isolé

Lengte: 11 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – Ook voor de onervaren wandelaar
Belang: Gediversifieerd landelijk parcours: een stukje stad, bossen, landerijen, vergezichten.
Foto’s: Marc Viskens,
http://www.pbase.com/gymelkeer/houffalize

De wandeling Hêtre Isolé behoort tot de eerder gemakkelijke wandelingen, die ook voor de niet-ervaren wandelaar doenbaar is. De wandeling voert u door een gediversifieerd landelijk gebied dat u toelaat kennis te maken met een verscheiden Ardens landschap.

Meer lezen...

Vertrekkende van het ‘Syndicat d’initiative’ neemt u de Rue du Pont waar u langs beide zijden een prachtig zicht heeft op de Oostelijke Ourthe en op de toren van de St Katharina van Alexandrië kerk. Deze laatste is zeker de moeite van een bezoekje waard na de wandeling.

U slaat rechtsaf naar de Avenue de la Gare, waar u niet meer hoeft te zoeken naar het station dat al jaren verdwenen is, maar waar de ruimte toegewezen is aan het busbedrijf TEC. U slaat voor het TEC station naar rechts af naar de Rue Porte à l’Eau over de brug over de Ourthe, waar u op het einde links neemt naar de Rue Cheravoie tot aan de Place Roi Albert.

Op de place Roi Albert kan u even halt houden bij de tank Panther Auf G11, een Duitse tank uitgerust met een 75 mm kanon en twee mitrailleurs. De tank is tijdens het Ardennenoffensief in 1944 in de Ourthe terecht gekomen, werd later uit de Ourthe gehesen en gerestaureerd en neergezet op het plein als herinnering aan de vreselijke Duitse inval op het einde van de oorlog.

Vanaf het plein gaat u via de Rue de la Roche naar de steile klim die de Rue Saint-Roch vertegenwoordigt, een echte kuitenbijter die jaarlijks steevast deel uitmaakt van Luik-Bastenaken-Luik.

Vanaf hier voert de wandeling u door het prachtige landschap van de Ardennen. Het lijkt alsof u plots mijlenver verwijderd bent van het dagelijkse leven, terwijl u geniet van de vergezichten die u om menig heuveltop geboden worden. U kuiert voort via zandwegeltjes langs bossen en landerijen en geniet van de stilte van de natuur. Enkel het stuk dat u langs de autostrade wandelt, vormt hierop een uitzondering.

Tegen het einde van de wandeling bent u plots terug in de stad en wandelt u langs dezelfde straten terug naar uw beginpunt. Misschien is het wel de moeite waard om even binnen te stappen in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de Rue de la Gare en kan u een lokaal drankje kopen bij één van de cafés en restaurants in het centrum om de wandeling af te ronden.

Pin It on Pinterest

Share This