Hotton – Grotten

Eén van de hoogtepunten van wat Belgisch Luxemburg aan bezoekers te bieden heeft, zijn de grotten van Hotton. Zij worden niet voor niets de grotten van Duizend-en-één-nacht genoemd, want wat zij bieden is zonder meer groots.

Meer lezen...

In de loop der eeuwen werden indrukwekkende zalen en galerijen door het water uitgesleten en werden soms enorme, soms minuscule stalactieten, stalagmieten, steenbloemen, draperieën, etc. gevormd door regenwater dat infiltreerde in het kalksteenplateau en minuscule kalkdeeltjes afzette op de rotswand.

Op dit ogenblik zijn zo’n zes kilometer tunnels in kaart gebracht tot op een diepte van 70 meter onder het plateau. In het laagste deel stroomt nog steeds een ondergrondse rivier die bij Hampteau aan de oppervlakte komt en in de Ourthe stroomt. In de grot wandelt men doorheen verschillende ruimtes, met als grootste de galerij van de Speleo Club van België die tot 35 meter hoog is, 10 meter breed en 200 meter lang.

De grotten van Hotton liggen in een zeer bijzondere geologische zone, de Calestienne,. Het is een smalle strook van kalksteen die zich uitstrekt tussen de Ardennen, de Famenne en de Condroz. De grotten werden pas in november 1958 per ongeluk ontdekt tijdens de exploitatie van een steengroeve langs de Ourthe. Ze zijn echter pas toegankelijk voor het publiek sinds 21 april 1962.

Dankzij het feit dat de grotten zo lang verborgen bleven, zijn zij veel minder dan andere grotten aangetast door overdreven bezoek. Nieuwe technologische ontwikkelingen slagen er bovendien in de algengroei sterk te beperken en de luchtsluizen helpen om de voorste ruimtes van de grotten optimaal af te sluiten van de buitenlucht. Hierdoor zijn de prachtige kleuren, die variëren van wit tot okergeel en zelfs donkerrood afhankelijk van de concentratie pyriet (ijzer), optimaal bewaard gebleven.

Omdat de grotten van Hotton zo speciaal zijn, zijn ze geklasseerd door de Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles en erkend door het Waalse Gewest. Zij hebben ook twee sterren in de Michelingids.

Bezoekers worden door gespecialiseerde gidsen meegenomen op een 70 minuten durende tocht. Zij tonen u de pracht van de grotten, leggen uit hoe ze gevormd werden en welke rijkdommen ze allemaal herbergen. U daalt 65 meter af onder de grond en aan het einde van de tocht stijgt u 30 meter te voet en 35 meter met de lift! Indrukwekkend! In totaal neemt u… 580 treden tijdens het hele parcours. Maar wees gerust, u hoeft geen topconditie te hebben om deze grot te bezoeken. De tocht is rustig en de sfeer is vooral magisch! De subtiele verlichting maakt van de grotten trouwens een ware streling voor het oog.

Het mag zeker gezegd, de grotten van Hotton zijn een juweel van de Belgische Ardennen en een uitzonderlijke natuurlijke erfgoed van Wallonië.

Pin It on Pinterest

Share This