Coo – Stad

Coo is gelegen tussen Trois-Ponts en La Gleize, vooral bekend van zijn waterval op de rivier de Amblève, die met een hoogteverschil van 15 meter de belangrijkste is van België. De kleine waterval bestaat sinds ongeveer de 15e eeuw, de grotere waterval is geconstrueerd in de 18e eeuw door de Prins-abt van Stavelot om het aan een waterloop gelegen Petit-Coo tegen overstromingen te beschermen.

Meer lezen...

De centrale van Coo-Trois-Ponts is de belangrijkste spaarbekkencentrale van België gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik in Wallonië. De centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Ze was bedoeld als buffer voor de kerncentrale van Tihange. Zij wordt automatisch vanuit het controlecentrum in Linkebeek bij Brussel bediend en kan in enkele minuten opgestart worden. Het totale vermogen van de centrale is meer dan 1100 MW. De maximum capaciteit kan gedurende 5 uur geleverd worden vooraleer de bovenste bekkens leeg zijn en het water terug naar boven gepompt moet worden.

Het onderste bekken is een kunstmatig meer van 71 hectare dat ontstond door afdamming van de meander van de Amblève te Coo in de gemeente Stavelot dat 8,5 miljoen m³ water kan bevatten. Het water wordt omhoog gepompt naar twee bekkens in het plaatsje Brume, in de gemeente Trois-Ponts, ongeveer 1 km ten zuidwesten van Coo. Het hoogteverschil is 270 m. De twee bekkens kunnen 4 en 4,5 miljoen m³ water bevatten en zijn via afzonderlijke onderaardse leidingen, met een diameter van 6,5 tot 8 m, verbonden met de Francisturbines.

Aan de voet van de waterval van Coo kunnen de toeristen kiezen uit verschillende ontspannende activiteiten, zoals mini-golf, karten en kajakken. Aan de voet van de watervallen bevindt zich ook het attractiepark Plopsa Coo, met diverse attracties. Het wildpark van Coo wordt bezocht per toeristisch treintje (40-minuten).

 

Pin It on Pinterest

Share This