Bérismenil – Le Cheslé

Lengte: 4 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk (lichte helling om te beginnen)
Belang: Opgraving Keltisch kamp, 80 meter boven een scherpe meander in de Ourthe.

Wie van geschiedenis houdt, moet zeker een wandeling maken naar Le Cheslé, een keltisch kamp (waarschijnlijk het grootste in België) even ten zuidwesten van Bérismenil. Een plateau van 12 hectare, 80 meter boven een scherpe meander in de Ourthe, bewoog de Kelten ertoe verdedigingswerken uit te voeren tussen de achtste en zesde eeuw voor onze jaartelling. De enige toegang tot het plateau ligt aan de noordkant en was oorspronkelijk slechts via een smal pad op de heuvelrug bereikbaar.

Meer lezen...

Voor een groot deel wordt de plaats natuurlijk beschermd door de steile wanden van de rots. Op minder steile stukken hebben de bewoners een dubbele wal aangelegd van aarde, leisteen en hout van meer dan 1700 meter lang.

De plaats is waarschijnlijk niet continu bewoond geweest, maar heeft ongetwijfeld gediend als verdedigende versterking in onzekere tijden voor de inwoners van de nabijgelegen dorpen. Oorspronkelijk was er een wal van 2.7 meter breed, 1.1 meter hoog en 1315 meter lang. Boven deze wal stond een versterking van houten palen met vlechtwerk. Nadat de gordel door brand verwoest werd, werd hij vervangen door een stenen muur van 4 meter breed met verticale palen als steun. Later werd de muur zelfs verbreed tot 6 meter en verder opgehoogd tot 2.8 meter. Nog later werd lager gelegen een tweede gordel opgetrokken van V-vormige versterkingen. Er zijn ook scherven van aardewerk gevonden op de site, die dateren uit de vroege La Tèneperiode, de late ijzertijd (vanaf 450 v.Chr. tot de Romeinse periode in de 1e eeuw v.Chr.).

De site wordt archeologisch onderzocht sinds 1960 en in 1980 werd het bouwwerk aan de noordkant van de vestiging gereconstrueerd door de Nationale Vereniging voor Opgravingen. Dit geeft een idee van de vindingrijkheid van dit volk en toont voldoende het afschrikwekkend effect van de vesting voor een eventuele vijand aan. Opgravingen ondernomen door de Université Libre de Bruxelles lieten toe een duidelijk inzicht te krijgen in de structuur van de afsluitingsmuur.

Tegenwoordig is het een natuurgebied met uitgegraven en gereconstrueerde muren. Vanaf het kamp heeft men een prachtig uitzicht over dat deel van de vallei van de Ourthe.

Men zou niet in de Ardennen zijn indien ook hier niet enkele legenden zouden zijn ontstaan. Over dit opmerkelijke en moeilijk bereikbare oord vertelt een volkslegende dat het de schuilplaats zou zijn van de mythologische figuren die de Sylfen genoemd worden. Deze zijn sierlijk en vrouwelijk, wild als de wind die ze oproepen, net zo vrij als de vogels die ze de lucht in tillen en net zo grillig als het weer dat zij helpen scheppen.

Een ander legende vertelt van de gouden ‘Gatte”. Volgens deze legende zou een fabelachtige schat verborgen liggen in het midden van Le Cheslé. Ieder jaar met Kerstmis komt deze schat naar de oppervlakte nadat te middernacht de klokken twaalf maal geslagen hebben. Om de schat te bemachtigen moet men een zwarte kip in de afgrond gooien en de koffer meenemen zonder een woord te spreken. Drie boeren die het geprobeerd hebben, konden hun vreugde over hun succes echter niet stil houden en zijn voor altijd van de aardbodem verdwenen…

 

Pin It on Pinterest

Share This