Bastogne – Stad

Bastenaken ligt op de kruising tussen de Rijn- en de Maasvallei en is altijd al een doorgangsweg geweest, eerst voor de nomadische volkeren en later voor de Romeinen.

Tijdens de Middeleeuwen was Bastenaken een versterkt stadje. De stadswallen telden vijftien torens, waarvan slechts een overblijft, de Poort van Trier.

Het centrum van Bastenaken ligt langs de Rue de Sablon, die van de Place Général McAuliffe (het centrale marktplein) naar het Musée en Piconrue en de Porte de Trèves (Trierpoort) loopt. De oude stad werd tijdens het Ardennenoffensief in grote mate verwoest; alleen de Porte de Trèves (de Poort van Trier) en de Église Saint-Pierre (Sint-Pieterskerk) overleefden de gevechten, al moest deze laatste toch in belangrijke mate gerestaureerd worden. Op de Place Général McAuliffe staat de bekende Amerikaanse M4A3 Shermantank, het symbool van de stad.

Meer lezen...

De oorspronkelijke Sint-Pieterskerk dateert uit de 11e eeuw en werd in Romaanse stijl gebouwd, de immense Romaanse klokkentoren is nog een overblijfsel uit die periode. Tijdens een verbouwing en uitbreiding in de 16e eeuw werden ook Gotische elementen toegevoegd, zo werd de hal in Gotische stijl herbouwd. De kerk werd tijdens het Ardennenoffensief zwaar beschadigd, maar is daarna gerenoveerd. De schoonheid van de originele Romaanse doopvont springt onmiddellijk in het oog. Ze werd volledig in steen uitgehouwen.

Het Piconrue museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen met betrekking tot het katholicisme, het regionale bijgeloof en Ardeense legenden. Het museum stelt religieuze voorwerpen zoals Mariabeelden, kruisbeelden en religieuze schilderijen tentoon. In het archief (op afspraak te bezoeken) staat een uitgebreide collectie liturgische boeken.

Het Ardennenoffensief

De meeste toeristen die Bastenaken aandoen, zijn in ruime mate geïnteresseerd in de Slag om Bastenaken, tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. De geallieerde legers hadden tegen die tijd het grootste deel van België bevrijd, toen delen van de Duitse Wehrmacht zich in een wanhopig offensief stortten doorheen de Ardennen in de richting van de Maas, waar een bruggenhoofd zou gebouwd worden, om vervolgens door te stoten naar Antwerpen. De bedoeling was de meest noordelijke troepen van de geallieerden aan het westelijke front af te snijden van hun bevoorradingslijnen en ze te vernietigen.

Bastenaken werd verdedigd door de Amerikaanse 101e Airborne Division onder leiding van generaal Anthony McAuliffe en werd gedurende drie weken omsingeld door het Duitse leger. De Amerikanen hielden stand. Toen een Duitse onderhandelaar hem kwam vragen zich over te geven, antwoordde McAuliffe volgens de overlevering “Nuts!” wat in het Amerikaans Engels zoveel betekent als “onzin!” Sindsdien draagt de stad de bijnaam Nuts City.

De Amerikaanse M4 Shermantank op de Place Général McAuliffe is een overblijfsel van de Amerikaanse tegenaanval tegen Hitlers Ardennenoffensief in de winter van 1944 en 1945 en kan gezien worden als het symbool van de stad. De M4 Sherman was een van de belangrijkste geallieerde wapens tijdens het Ardennenoffensief.

Het vroegere Bastogne Historical Center, staat op dit ogenblik bekend als het Bastogne War Museum en is het belangrijkste oorlogsmuseum in Bastogne. Het museum heeft uiteraard hoofdzakelijk betrekking op het Ardennenoffensief en de Slag om Bastenaken. Het museum geeft een goed inzicht in het soldatenleven, de bewapening, de kledij, de gevechten en strategieën. De standaardcollectie wordt aangevuld met wisselende thematische tentoonstellingen. Het Bastogne War Museum ligt tegenover het Mardasson Memorial.

Speciale dagen

De laatste dag van mei wordt in Bastenaken Memorial Day gevierd. Het is de Amerikaanse feestdag waarop de gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht worden. Vele Amerikaanse toeristen en legerofficieren zakken dan af naar Bastenaken voor de speciale herdenkingsdienst en het neerleggen van kransen bij het Mardasson Memorial.

Sinds ongeveer 150 jaar wordt in Bastenaken jaarlijks de Foire aux Noix gevierd in december. Gedurende dit feest worden meerdere activiteiten georganiseerd, waaronder ondermeer een optocht van praalwagens, van waarop noten naar de bezoekers gegooid worden.

De RAVEL Bastogne-Gouvy

De RAVEL die ook Houffalize aandoet, vertrekt in Bastenaken in de Rue de la Roche. De RAVEL is aangelegd op de oude spoorwegverbinding tussen Libramont en Gouvy en heeft daarom vooral flauwe hellingen, hetgeen de weg aantrekkelijk maakt en ook voor onervaren fietsers haalbaar.

 

Pin It on Pinterest

Share This