Achouffe/Wibrin – De Brouwerij

Achouffe is een schilderachtig dorpje dat diep verscholen ligt in de vallei der feeën en waar de mensen geloven dat in de bossen nog steeds een vrolijke bende Nûtons (kabouters/aardmannetjes) rondloopt. Er even langsgaan is meer dan de moeite waard… Een bezoek aan de brouwerij is een must, wandelingen in alle richtingen zijn duidelijk aangegeven en als je vermoeid bent kan je rustig verpozen in een taverne, restaurant of op een terrasje. Voor de liefhebber zijn er de visvijver, het wildpark, het zwembad…

Meer lezen...

Een bewoner zal aan een geïnteresseerde toerist graag de legende van de vallei der feeën vertellen: “Een veehouder uit het dorp had zich een ganse dag geërgerd aan een vreemde witte vaars die voortdurend probeerde zijn kudde uit het dal te drijven en besloot daarom de vaars vast te ketenen. De vaars sprak echter: “Lieve man, laat je kudde alsjeblieft elders grazen. Mijn zussen de feeën zijn erg bedroefd omdat je vee hun bloemen vertrapt en als voedsel gebruikt”, waarop ze als bij toverslag verdween. De veehouder was erg onder de indruk van het gebeurde maar ook bezorgd omdat het vee het inkomen voor zijn gezin verzekerde en goede weidegrond niet gemakkelijk te vinden was. ’s Avonds echter opende hij zijn tas en ontdekte dat ze gevuld was met gouden bloemblaadjes. Sindsdien waakt de veehouder erover dat de vallei niet meer als graasweide voor het vee gebruikt wordt, maar voor altijd voorbehouden blijft aan de feeën, overladen met een dik tapijt van bloemen”.  Hij zal je vertellen dat je rustig naar de vallei kan wandelen, maar dat je er goed aan doet de rust niet te verstoren.

Bij een bezoek aan de brouwerij zal men je een andere legende vertellen: “Lang geleden, in een grijs verleden, vonden de aardmannetjes van de vallei dat het water uit de bron van Cedrogne weliswaar lekker was in zijn soort, maar toch iets te plat om dagelijks te drinken. Daarom besloten zij op een dag het water te gebruiken om te experimenteren met het brouwen van bier. Zij gebruikten de meest uitgelezen grondstoffen en ingewikkelde recepten om hun bier voortdurend te verbeteren en te verfijnen, tot zij erin slaagden biersoorten te brouwen van de hoogste kwaliteit die hun gelijke niet kenden in de mensenwereld. Op een dag besloten zij echter hun geheim te delen met de mens op voorwaarde dat deze met evenveel zorg zou waken over het produceren van de uitzonderlijke bieren”. Op die manier ontstond in 1982 de brouwerij, die tot op de dag van vandaag gespecialiseerd is in het brouwen van speciale hoge kwaliteitsbieren. De topper van de brouwerij is La Chouffe, een goudblond bier dat zich onderscheidt door zijn frisheid en fruitig aroma. De bruine tegenhanger hiervan Mc Chouffe verdient ten volle zijn titel van “scotch van de Ardennen”. Zijn donkere kleur en zijn pikante smaak doen denken aan zijn Schotse familie. Een kleine proefsessie aan het eind van je bezoek zal je er zeker van overtuigen dat de traditie van de Nûtons meer dan gerespecteerd wordt.

In de St.-Jozefkapel, gebouwd tegen het einde van de XIXe eeuw (1875), bevindt zich een Madonna met Kind uit de XVIIe eeuw en een beeld van de H.Rochus uit de XVIIIe eeuw.

Bij de plaatselijke toeristische informatiedienst zal men je erop wijzen dat, dank zij de lokale viskwekerij, Achouffe meer dan dubbel zoveel inwoners telt dan huizen en 40.000 keer meer forellen dan inwoners. De jaarlijkse productie van de viskwekerij bedraagt ongeveer 500.000 eieren, 350.000 pootvissen, en 150.000 kleine forellen. Jaarlijks worden 50.000 ervan uitgezet in de waterlopen van de streek. De viskwekerij neemt ook deel aan het programma «Saumon 2000» door het opkweken van jonge zalmen die daarna in de Maas worden uitgezet. Een didactisch bezoek aan de viskwekerij van Achouffe is mogelijk op afspraak van mei tot september.

 

Pin It on Pinterest

Share This